LUMISET
MATKAT
HIMOSMATKAT VARAUKSET
YHDISTYS
JÄSENEDUT
GOEXPO WINTER

LUMISET RY:N  Vuosikokous pidetään keskiviikkona 24.10.2018 klo 19.30-21.00  Messukeskuksen tiloissa, kokoustila 205.  Kokouksessa käsitellään tilinpäätös, toimintakertomus, toimintasuunnitelma, talousarvio ja valitaan uudet hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle.
Varaa mukaasi jäsenkorttisi. SKIEXPO - MESSUT KAUTTA AIKOJEN

Skiexpo - messutapahtuma on järjestetty 39 kertaa Skiexpo-nimisenä;
1978    CASA ACADEMICA, HELSINKI
1979    CASA ACADEMICA, HELSINKI
1980    HELSINGIN MESSUKESKUS, UKK-HALLI,   KULUTUSTAVARAMESSUJEN YHTEYDESSÄ
1981    NORDIS, HIFK:N KOTIPESÄ, HELSINGIN JÄÄHALLI
1982    DIPOLI, ESPOON MESSUT
1983    DIPOLI, ESPOON MESSUT
1984    OTAHALLI, ESPOO
1985    HELSINGIN MESSUKESKUS - AINA VUOTEEN 2016
           ASTI - 32 KERTAA SKIEXPO-NIMISENÄ
2016    VIIMEINEN SKIEXPO;  YHTEENSÄ 39 SKIEXPOA
2017    GOEXPO WINTER 2017
2018    GOEXPO WINTER 2018

SEURAAVA GOEXPO WINTER 2019
15.-17.11.2019HISTORIAN HAVINAA

Lasketteluyhdistys Lumiset ry on perustettu 18.12.1977 muutamien innokkaiden itä-helsinkiläisten laskettelijoiden innoittamana.
Nyt jo  lähes 40-vuotiaan yhdistyksen taipaleeseen on mahtunut monenmoista vuosien mittaan.

Yhdistys kuului alkutaipaleellaan Suomen Matkailuliitto ry:hyn jäsenyhdistyksenä.  Lumiset-jäsenyhdistyksiä perustettiin Helsingin lisäksi Joensuuhun, Raumalle, Tampereelle, Kuopioon sekä muutamille muille pienemmille paikkakunnille matkailuyhdistysten alakerhoiksi.

Lumiset ry:tä on johdettu Helsingistä käsin ja parhaimmillaan jäseniä oli yli 5000. 
Yhdistyksen perustaminen osui sopivaan ajankohtaan, sillä laskettelu ei vielä 70-luvun lopulla ollut suinkaan kaikille mahdollinen harrastus.  Lumiset ry:n aatteellinen lähtökohta olikin tehdä laskettelu kaikille halukkaille mahdolliseksi; järjestämällä edullisia jäsenmatkoja kotimaan kohteisiin, järjestää matkanjohtajakoulutusta omiin sekä jopa matkatoimistojen laskettelumatkojen käyttöön.  Laskettelua tehtiin alusta alkaen tutuksi ja tunnetuksi myös järjestämällä messutapahtumia.
Ensimmäinen Lumiset ry:n talkoovoimin järjestämä Skiexpo oli Casa Academicassa 1978.  Silloisen Skiexpon näytteilleasettajia
nähdään vielä tänäkin päivänä voimissaan
vuosittain Helsingin Messukeskuksessa järjestettävässä tapahtumassa.  Pitkä tie ammattilaisten järjestämään tapahtumaan on siis kuljettu.  Samoin messuilla näkee edelleen innokkaita laskettelun harrastajia vuosikymmenten takaa.

Yhteystiedot:  Lasketteluyhdistys Lumiset ry, Kuussillantie 4A1   01230 Vantaa
puh. 010 4399400 /0505944818 / kirsti.raninen (at) lumiset.net  

KAMAT KAUPAKSI - SKIEXPON TARINA
Kirjoittaja : Markku Jalonen "Hiihtäjävanhus Jalonen"

Mistä laskettelija voi todeta ajan kuluneen ja jopa ajaneen hänestä ohi?  Olkoon esimerkkinä seuraava kuudenhengen tuolihississä suomenkielellä käyty keskustelu Saalbachissa, matkalla ala-asemalta 2000 metriin vuonna 2011.  Hississä oli viisi hiihtäjää. Neljä tuntevat toisensa ja viides istuu toisessa reunassa itsekseen.  Välineet ovat suhteellisen iäkkäät, jos on hiihtäjäkin.
Laskettelija 1: " Kato, miten pitkät sukset tolla on! Ainakin kaksimetriset!"  Laskettelija 2: "Joo, eiks sillä oo kauheen vanhat tamineet? Värit kuin jostain viime vuosisadalta. Ons se joku hiihtomaikka vai mikä?"
Laskettelija 3: " On sillä kans karmeen iso villapipo.  Mut huomaatteks, siin lukee LUMISET!"
Laskettelija 4:" Mut hei, senhän täytyy silloin ymmärtää suomea!"
Reunalla istuva yksinäinen laskettelija pitkien suksiensa kanssa tokaisee: "Niin täytyy".
Loppumatka noustaan hiljaisuuden vallitessa. Yläasemalla tiet erkanevat. Aika on tehnyt tehtävänsä.

Muoti ja samalla välineet ovat todella muuttuneet radikaalisti viimeisten vuosikymmenien aikana.  Suomessa toki oli ollut lasketteluharrastusta jo vuosikymmenien ajan ennen varsinaista hiihtobuumia.  Harvat olivat kuitenkin ne pelimiehet, jotka veivät tätä urheilulajia eteenpäin. Aikala, Eino Kalpala ja aikoinaan myös pujottelijana tunnettu vauhtilaskuri Kalevi "Häkä" Häkkinen pani menemään 60-luvulla alamäkeen heinäseipään oloisia pujottelukeppejä kierrellen. Päässä oli pipo ja jaloissa "slalom"-housut. He ovat olleet pioneereja Suomen alamäkilaskun historiassa. Eino Kalpala on jopa perustanut maamme ensimmäisiin hiihtokeskuksiin kuuluvan Kalpalinnan vuonna 1963.
Uranuurtajiin kuuluu myöskin lasketteluseura Lumiset ry, jonka syntysanat lausuttiin joulukuussa 1977 Helsingissä. Tarkoituksena oli saattaa alan harrastajia yhteen ja myös toimia jäsentensä etuja ajavana yhdistyksenä. Aikana, jolloin valtavat alennusmyynnit olivat vielä tulevaisuutta, oli kymmenen tai viidentoista prosentin alennus hiihtovälineistä ja hissilipuista kova sana. Ne olivat ensimmäiset etuudet, joita jäsenet saivat.  Tarkoituksena oli myös karsia laskettelun elitistinen leima ja tehdä siitä koko kansan urheilulaji. Siinä onnistuttiinkin enemmän kuin hyvin.  Nykyään mäessä kiemurtelee eri tietolähteiden mukaan noin 500 000 enemmän tai vähemmän aktiivista laskettelijaa.
Todellista historiaa tehtiin, kun Lumiset otti rohkean askeleen ryhmämatkojen järjestämisessä. Noihin aikoihin oli jotenkin aivan selvää, että hiihtokausi alkoi vasta tammikuussa riippuen ilmoista. Lumetusta ei vielä tuolloin harrastettu. Lumiset teki ensimmäisenä Suomessa laskettelumatkan Laurilan linja-autolla Pallastunturille Itsenäisyyspäivänä.  Hotelli saatiin auki Suomen Matkailuliiton avustuksella, sillä Lumiset ry oli sen alajärjestö. Tämä oli aivan ennenkuulumatonta!
Matka Helsingistä kesti kauan, perillä oli pimeää, valoja ei ollut ja kylmäkin oli kuin jääkarhun ahterissa.  Laskettelijat vedettiin parkkipaikalta perille "Tampparilla", jonka perässä oli pitkä köysi, johon väki tarrautui ja sillä viiletettiin rinteeseen. Mäkeä laskettiin silloin kun nähtiin ja loppuaika vietettiin silloin vielä aika askeettisessa majapaikassa. Mutta pää oli saatu tässäkin auki. Tämä oli Lumiset ry:n aikaansaama edistysaskel ja nykyään kaikki laskettelukeskukset ovat avoinna Itsenäisyyspäivänä, jos vain lunta piisaa ja jo aiemminkin.

ENSIMMÄINEN SKIEXPO


Vuonna 1978 pyhäinpäivän viikonloppuna marraskuussa pidettiin ensimmäinen "oikea" hiihto-alan näyttely, johon jo silloin kuului olennaisesti Kamapörssi.  Idea oli kotoisin Ruotsista ja Risto Salmian suomeen lanseerama. Mukana touhussa oli hallituksen jäseniä sekä joukko vapaaehtoisia työntekijöitä. Palkkaa ei hommasta tullut, mutta hyvää mieltä ja yhdessätekemisen iloa saatiin kuitenkin roppakaupalla!
Näytteilleasettajia oli toistakymmentä, muun muassa Skiset sekä Skisystems.  Nämä yrityksen toivat paikalle alan uutuuksia.  Uudet keksinnöt kuten karkuremmit olivat rautaa! Tosi letkeät propellille taipuvat Dynamic CD Compact -sukset olivat viimeistä huutoa ja jokunen haalari sekä toppatakki taisi roikkua naulassa.
Muutama suomalainen hiihtokeskus sekä matkailualan yrityksiä oli uskaltautunut mukaan.  Näyttelytila oli Helsingissä, Hietaniemenkadulla Casa Academica- nimisessä tilassa, joka oli tuolloin myös nuorison suosima tanssipaikka.
Skiexpo oli suosittu vaikkakaan tarjontaa ei ollut runsaasti.  Heti alusta kiteytyi myös Kamapörssin ajatus kohdalleen; museotavaraa ei oteta, vain asiallista tavaraa välitettäisiin eteenpäin, hyvien neuvojen saattelemina.  Viikonlopun aikana seinään nojaili muutama suksipari ja jokunen hiihtojalkine pöydällä.  Kaikki Kamapörssissä olleet alamäkihiihtoalan tuotteet eivät menneet kaupaksi, puolet taisivat palautua omistajilleen, mutta toiminta oli joka tapauksessa alkanut.  Näyttelyn sisäänpääsymaksu oli tuolloin viisi markkaa. Taloutta hoiti Kirsti Raninen ja kun näyttely oli ohi, oli Kirstin salkku täynnä viidenmarkan seteleitä, jotka tuotapikaa kiikutettiin pankkiin.  Paikalle oli siis siunaantunut myös pääsymaksun maksaneita vieraita.  Ensimmäinen Skiexpo oli viety kunnialla läpi.  Jäsenet olivat ylpeitä - syystäkin!  Huomattakoon, että yhdistyksen jäsenmäärä oli 49 kappaletta eli melkoinen saavutus noin pieneltä porukalta.  Kymmenen vuotta myöhemmin jäseniä oli jo 4000!

Vuoden 2015 Skiexpo ja Kamapörssi olivat 38. kerta kun tapahtuma järjestettiin.  Skiexpo kuuluu Messukeskuksen vakionäyttelyihin ajankohtanaan perinteinen Pyhäinmiestenpäivän viikonloppu.

Markku Jalonen / Kirsti Raninen

SKIEXPO ON NYKYÄÄN GOEXPO WINTER!!!

Seuraava marraskuun tapahtuma on ;

GOEXPO WINTER 2019
15.-17.11.2019